Bine ati venit! Afla ofertele noatre promotionale in sectiunea % promotii!
Citeste mai mult
Adevărul unei promisiuni solare -kWp vs. kWh
Mie ce-mi iese cand aleg un sistem fotovoltaic? Vei afla de ce masura kWh este mult mai relevanta decat indicatia kWp atunci cand vei primi o oferta transparenta de la un furnizor de incredere. Sau de ce felul in care consum e mai important decat consumul maxim teoretic instantaneu
Kilowați-oră (abreviat ca kWh) este produsul puterii generate sau consumate într-un timp specificat. Este cantitatea de energie generată de sistemul fotovoltaic când razele solare ating panourile solare. Este, de asemenea, cantitatea de energie necesară pentru a vă funcționa iluminatul, televizorul, încărcătorul de telefon mobil, frigiderul, aerul condiționat etc.
Insolația (radiația solară receptionata) este cea mai eficientă atunci când soarele lovește celulele panourilor solare într-un unghi perpendicular (90 de grade). Având în vedere că planeta noastră se învârte în jurul soarelui, iar axa Pământului s-a înclinat ușor cu aproximativ 23,5 grade (motivul pentru care avem nopți și zile mai lungi si 4 anotimpuri - sau macar aveam cu ceva timp in urma), lumina soarelui atinge ecuatorul aproape perpendicular pe parcursul intregului an. Deoarece Pământul are o formă aproximativ sferică, trebuie să luăm în considerare locația (latitudinea) și să compensăm unghiurile față de ecuator, astfel încât panourile solare să primească cea mai mare cantitate de raze solare in mod optim. În Romania, ne aflăm în emisfera nordică, prin urmare, îndreptarea panourilor pe direcția sud este cea mai bună opțiune. Dacă vă aflați în Bucuresti, latitudinea exactă este de 44º24′49″ N. Prin urmare, ar trebui să vă îndreptați panourile solare cu 44 până la 45 grade spre sud. Desigur, aceste condiții nu sunt într-adevăr îndeplinitein majoritatea situatiilor, în special pentru acoperișul cu o pantă și orientare pre-existente (case deja construite). Nu trebuie să vă intreptati acoperișul și să revizuiți unghiul de înclinare. În schimb, puteți compensa prin adăugarea mai multor panouri pentru a obține productia solară țintă. Prin urmare, atunci când instalați panouri solare, folosirea acoperișului orientat spre sud este întotdeauna prima opțiune, dar exista solutii pentru majoritatea scenariilor intalnite (chiar si spre Nord in anumite cazuri).
Dar panourile orientate spre est și vest?
Această parte a acoperișului este a doua opțiune pentru a vă amplasa panourile solare. Dacă folosiți mai multă energie electrică dimineața, atunci puteți pune mai multe panouri în partea de est și mai puține în partea de vest. Dacă folosiți mai multă energie electrică după-amiaza, atunci cea mai bună mișcare este să puneți o mare parte din panouri în partea de vest. Dacă utilizați un invertor cu tehnologie mono-string, aveți grijă de conexiunea panoului și de numărul maxim de panouri dintr-un șir. Pentru majoritatea producatorilor de invertoare, toate panourile conectate într-un șir (string) ar trebui să fie pe aceleași planuri de acoperiș.
Din fericire exista sistemul cu optimizatoare Solaredge și / sau cu microinvertoarele Enphase, iar acestea reprezinta tecnologii avansate adaptate optim la conditiile reale din teren, unde conditiile ideale (orientare sud pentru toate panourile, fara umbrire) sunt aproape inexistente.
Degeaba iti pui 25kWp, daca ai ales un invertor ieftin unde pierzi peste 50% datorita orientarilor diferite ale panourilor, umbrelor sau potentialelor defecte la unele dintre panouri.
Cine vrea sa te pacaleasca iti vinde pretul pe kWp si iti ia banii, iar tu vei plati pentru urmatorii 25 ani alegerea facuta!
Vei realiza in timp (speram ca nu prea tarziu) că majoritatea ofertelor solare se bazează pe kWp. Kilowatt-vârf (abreviat kWp) este produsul dintre dimensiunea panoului solar în wați și numarul total de panouri. Devine o normă, deoarece guvernul și firma de distribuție electrica (ENEL, EON, etc) la care esti conectat ar trebui să ajusteze dimensiunea capacității de producție la un anumit punct de conectare / injectare (cand devi prosumator) și să țină cont de impactul prosumatorilor asupra sistemului la orele de varf.
De exemplu, instalatorul dumneavoastră solar vă oferă o ofertă pentru un sistem solar fotovoltaic de 3,4,5 sau 6 kWp monofazat on grid (coenctat la retea, fara back -up si fara baterii). Rețineți că pe un sistem solar fotovoltaic integrat în rețea (on grid), nu contează care este dimensiunea consumurilor dumneavoastră. Invertorul on-grid va continua să ofere puterea maximă disponibilă pe care o poate recolta de la soare tot timpul. DAR, invertorul on grid are întotdeauna un “big brother” – distribuitorul tau de electricitate, ori de câte ori capacitatea ta nu este suficientă pentru a alimenta sarcina / consumul, fratele mai mare (big brother) te va "ajuta". Perspectiva limitarii exporturilor și măsurarea netă este un scenariu diferit, dar foarte posbil in viitorul apropiat (vezi obligativitatea introducerii bateriilor de stocare pentru capacitati peste 10kw).
În acest exemplu, tabelul de mai jos arata sezonalitatea productiei pentru un sistem 15kWp, cu un invertor Solaredge de 10kW si un sistem hybrid cu back-up cu acumulatori de 13.8kW capabili sa sustina un consum instantaneu de 5kW. Complicat? nu chiar.
Veți observa că productia de energie solară nu este constantă pe tot parcursul anului, iar in timpul zilei poate varia dramatic. Producita de energie solară este maximă în timpul verii si in jurul pranzului (cand esti orietant spre Sud) sau dimineata / dupa amiaza (cand esti orientat spre Est / Vest). Aceste date pot fi proiectate cu ușurință folosind instrumentul de analiză OEM al invertorului sau alt software disponibil online (Solaredge estimator - scrie-ne la office@4eco.ro si vei primi gratis calculul pentru proiectul tau).
Adevărul care conteaza este despre cât de mult kWh de energie solară vă poate furniza lunar pe tot parcursul anului, in intervalul orar cand ai nevoie (cand consumi). Instalatorul dumneavoastră solar ar trebui să vă furnizeze aceste date în contract, deoarece aceasta este adevărata afacere de proiectare a economiilor de energie prin energia solară. Restul e doar marketing si poate deveni scump daca nu te informezi despre cum iti vei investi banii personali.
Puncte de reținut:
Nu vă așteptați la o factură zero pe un invertor on-grid fără contorizare netă. Indiferent de dimensiunea sistemului solar, nu puteți obține o factură zero, deoarece încă aveți consum pe timp de noapte.
Factura zero este posibilă în trei moduri:
1. Pentru On-grid + Net-Metering, măriți dimensiunea sistemului pentru a compensa consumul de timp de noapte cu net-metering. Determinați mai întâi consumul pe timp de zi și consumul pe timp de noapte. Să presupunem că consumul tău de energie în timpul zilei este de 60% și cel pe timp de noapte este de 40%. Rețineți că paltim energie electrică, de exemplu, cu 1.3 RON/kwh, dar le putem vinde doar la mai puțin de un sfert din prețul de achizitie, să zicem, 0.25RON / kWh (restul fiind taxe de transport si similare).
2. Instalați un invertor hibrid + contorizare de rețea +interfata de deconecatre / back-up in caz de pana de curent pe reteaua distribuitorului. Excesul de energie solară va fi mai întâi stocat în baterie pentru a fi folosit noaptea. Numai când bateria este plină, excesul solar va fi vândut la rețea. Acest lucru are insa un cost initial mai mare deoarece există baterie. Avantajul său MAJOR este că aveți rezervă în timpul întreruperilor accidentale. Atentie! Faptul ca ai achizitionat o baterie nu iti garanteaza utilizarea panourilor sau a bateriei cand reteaua principala este cazuta! Citeste si intreaba cu atentie cand primesti o oferta!
3. Instalați un invertor off-grid. In acest caz toata energia dumneavoastră va fi furnizata de soare zi și noapte, dar trebuie sa dispui de sume importante pentru investitia initiala, astfel incat sa-ti acopere 100% din necesarul de consum 24/7, atat in pentru varfuri de consum instantaneu, cat si pentru consumuri reduse pe durate lungi (case de vacanta cu consum pasiv mic, dar pe care le vizitezi rar).